Jump to content

De 15 beste utenlandske/norske filmene


Uruloki
 Share

Recommended Posts

http://img166.imageshack.us/img166/442/dfilmcopydv7.jpg

 

Dagbladet har jo som kjent hatt en filmkanon-kåring hvor en jury kom frem til de 25 siste årenes beste/viktigste filmer. De har også hatt en fin liten folkeavstemning, med heller lugubre resultater.

 

Dermed er det nå duket for DFilms egen kåring, etter Dagbladets mønster. Hurra!

 

Etter mye debatt her inne rundt hvilke kriterier Dagbladet egentlig opererte etter, gjør vi det klart med en gang: dette er en kåring over de beste filmene de siste 25 årene. Dette tror jeg kan bli en mer interessant liste, da vi kan unngå åpenbare vinnere. Hvilke filmer som har vært viktige i form av nye trender og slik er mer eller mindre udiskutable fakta. Det gir mindre rom for særpreg og utskeielser (som alltid er morsomt) på vår liste. Jeg tror i hvert fall at resultatet kan bli mer unikt på denne måten. Men det er godt mulig at jeg er en idiot også. Likevel ville en liste over viktige filmer blitt ganske meningsløs uten vedlagte artikler som forklarte hvorfor kandidaten er såpass viktig, og det tror jeg ikke vi gidder å stresse med.

 

Det gir med andre ord liten mening å prøve og skjule våre personlige preferanser bak begrepet "viktig". Det blir å lure seg selv litt. Selv om denne avstemningen dermed legger vekt på egne favoritter, er det mer enn lov å prøve og inkludere filmer som har hatt en viss posisjon i filmhistorien. De trenger ikke å ha vært trendstartere eller noe i den gaten, men kanskje hatt et visst særpreg eller lignende. Jeg stoler likevel fullt ut på at alle her inne klarer å avgjøre selv hvilke filmer de vil nominere.

 

Jeg er klar over at å finne 15 norske favorittfilmer kanskje kan være vanskelig for alle andre enn Jos, men vi lar det stå til.

 

Det kommer først til å være en nominasjonsrunde, og så en avstemningsrunde hvor vi gir 1-15 poeng på de filmene som ble nominert flest ganger i første runde. Det blir mer nøyaktig å først samle og kutte ned antallet kanditater slik, for så å la alle stemme på dem, enn å bare plukke ut vinneren rett fra de første listene. Dermed får dem som ikke fikk sine nominerte gjennom første runde muligheten til å bli med å bestemme hvilke filmer han/hun/den liker best av de som passerte nominasjonene.

 

Tidsfrister er alltid en fin ting, så jeg tror vi sier at fristen for å nominere filmer går ut om ca. én uke. Neste søndag passer fint, altså 12. august. Så setter vi av én uke til avstemning på filmene som vant første runde. Valglokalene boltes igjen 19. august.

 

Fremgangsmåte:

  1. List opp de 15 beste utenlandske filmene fra de siste 25 årene.
  2. List opp de 15 beste norske filmene fra de siste 25 årene.
  3. Vent til 12. august. Da vil en liste over filmene som ble nominert flest ganger settes opp.
  4. Gi 1-15 poeng til filmene du synes er best. 15 til den beste, 14 til den nest beste, og så videre. Send listen din på PM til meg, Uruloki. Bekreftelse på mottatt liste vil bli gitt.
  5. Vent til 19. august (edit: utsatt til 22. august). Da blir vinnerne av avstemningen offentliggjort.
  6. Gi deg selv et klapp på skulderen for å ha deltatt i tidenes filmavstemning.
  7. Se en god film. Slapp av. Gjør hva du vil. Du er fri.

Regler:

Kun filmer fra de siste 25 årene kan nomineres, med andre ord, filmer fra 1982 og frem til i dag. Det er ingen restriksjoner angående antall filmer fra samme regissør eller slike ting, så bare kjør på. Det frister kanskje litt å ikke gi mulighet for å nominere Nukie, men det får passere.

 

 

Om noen er rasende uenige med fremgangsmåten er det bare å rope ut. Jeg er mer enn åpen for forslag.

 

Sett i gang! Chop, chop!

 

 

Edit: Jeg slenger "artikkelen" inn her. Den dekker vel det meste.

 

 

 

 

 

I begynnelsen av juli i år satte Dagbladet i gang med en såkalt filmkanonkåring. En utvalgt jury, bestående av både filmkritikere, festivalsjefer og diverse andre filmvitere, skulle velge ut de 25 siste årenes beste og/eller viktigste filmer. Det ble tydeligvis litt surr i definisjonen på akkurat hva de skulle kåre hos Dagbladet, og de endte opp med å bruke disse to vidt forskjellige begrepene om hverandre.

 

Dagbladets liste holdt likevel en overraskende god kvalitet, med flere godbiter og mer obskure verk til stede. Det samme kan dog ikke sies om folkeavstemningen de satte i gang. Kanskje ikke uventet, men Dagbladets lesere utstrålte ikke akkurat en variert og unik filmsmak. Tommys Inferno stakk av gårde med førsteplassen på den norske lista, og amerikansk film fra rundt årtusenskiftet dominerte den utenlandske.

 

Som Norges kanskje mest elitiske og pretensiøse filmforum måtte vi dermed selvsagt komme med et motsvar. Etter Dagbladets mønster ble vår egen kåring satt i gang. Nå skulle virkelig de 15 beste filmene fra de 25 siste årene avdukes. Ettersom Dagbladet selv hadde litt slark i systemet og ikke helt klarte å bestemme seg for om de kåret de mest betydningsfulle eller de beste filmene, ble det bestemt at vi skulle være tydeligere på denne fronten: her skulle de 15 beste norske og utenlandske filmene fra de siste 25 årene kåres. Å prøve å skjule en slik kåring bak begrepet "viktig" blir å lure seg selv litt. Med andre ord var det duket for subjektive preferanser, utskeielser og mulighet for å nominere alt fra leken avant-garde-film til cheesy kultklassikere.

 

Filmene som kom igjennom kåringen holdt likevel en overraskende høy kvalitet. Ikke uventet, ettersom vi åpenbart er dem med best filmsmak i dette ganske land. Helt seriøst, altså.

 

Kåringen ble delt opp i to faser. Første fase var en nominasjonsrunde, hvor brukerne på forumet skulle liste opp sine 15 utenlandske favoritter og sine 15 norske favoritter. Rangeringer ble ikke tatt med i beregningen her. Det var filmene som ble nominert flest ganger, av flest brukere med andre ord, som gikk videre til neste runde.

 

Til sammen ble det nominert 188 utenlandske og 65 norske filmer i denne runden. Det var opprinnelig tanken at de 30 filmene som hadde fått mest nominasjoner i hver kategori skulle gå videre til neste runde, men det viste seg selvsagt som litt vanskelig å holde det på nøyaktig 30. Det var enten for få eller for mange filmer med X antall nominasjoner på begge sider av 30-tallet. Dermed ble de 30 øverste filmene i hver kategori valgt ut, og de resterende filmene som hadde like mange nominasjoner som film nr. 30 ble også tatt med. Det endte opp med at 37 utenlandske og 32 norske filmer gikk videre til neste runde. På den utenlandske listen ble filmer med 3 eller flere nominasjoner til slutt valgt ut. På den norske ble dem med 2 eller flere sendt videre.

 

Etter denne første runden kom selve avstemningsrunden. Hver bruker skulle gi 1-15 poeng på sine favoritter i begge kategorier: 15 poeng til favoritten, 14 til den nest beste, og så videre. En slik todelt kåring er trolig mer nøyaktig enn å bare plukke ut vinnerne fra de første listene, ettersom dem som ikke fikk sine nominerte gjennom første runden kunne få muligheten til å bli med på å bestemme hvilke filmer han/hun likte best av de som passerte nominasjonen. Til sammen sendte 26 av forumets medlemmer inn sine lister i denne runden. Poenggivningen ble gjort over såkalt PM, for å holde på litt av spenningen.

 

Vel, nok tørrprat! Jeg gir dere DiskuterFilms 15 beste norske og utenlandske filmer fra de siste 25 årene (og noen få ord om hver av dem fra undertegnede, som selvsagt ikke har sett alle filmene det er snakk om, men lar det passere likevel)!

 

 

UTENLANDSKE FILMER

 

 

1. Mulholland Drive (211 poeng)

David Lynchs surrealistiske verk fra 2001, om to kvinner som må hanske med diverse merkelige problemer i Hollywood. Blander drøm og virkelighet over en lav sko, sammen med Lynchs erketypiske mørkhet. Med blant andre Naomi Watts og Laura Harring.

 

2. Blue Velvet (195 poeng)

Det er åpenbart at DiskuterFilm liker Lynch, for her finner vi enda en av hans filmer. Ikke et av Lynch sine mest ekperimentelle verk, men en mystisk historie om en mann som, etter å ha funnet et avkuttet menneskeøre i en åker, avdekker en lumsk underverden i sin ellers idylliske småby. Fra 1986, og med blant andre Kyle MacLachlan og en ravende gal Dennis Hopper.

 

3. Idi i Smotri (160 poeng)

Den første ikke-amerikanske filmen på lista er Elem Klimovs sovjetiske krigsfilm fra 1985. En sterk skildring med et viktig budskap, og helt klart en krigsfilm som skiller seg fra det er man er vant med fra den andre siden av dammen.

 

4. Fanny och Alexander (125 poeng)

Hva er vel en slik liste uten Ingmar Bergman? Etter denne filmen sa Bergman at han skulle trekke seg som regissør, selv om det viste seg at han fortsatte å lage TV-filmer og teaterstykker i ettertid. Fanny och Alexander er en høyst selvbiografisk film, som omhandler to søskens oppvekst i Sverige på starten av forrige århundre. Fra 1982.

 

5. Magnolia (123 poeng)

Det som skulle være en liten, personlig film fra Paul Thomas Anderson, endte opp med å bli en 3-timers mosaikk av en film, som blander sammen mangfoldige historier og karakterer, som alle er knyttet sammen på ett eller annet vis. Fra 1999, med et hav av kjentfolk med på laget.

 

6. Paris, Texas (114 poeng)

Tyskeren Wim Wenders sin film fra 1984 om en mann som kommer ut av ørkenen uten å huske hvem han er. Han blir plukket opp av broren, og begynner å komme i kontakt med hukommelsen sin igjen. Med blant andre Harry Dean Stanton.

 

7. Fargo (112 poeng)

Filmen som gjorde Coen-brødrene til allemannseie. En merkverdig krimhistorie om en mann som leier inn to kriminelle til å kidnappe kona si for å ordne opp i sine egne øknomiske problemer. Med i miksturen er selvsagt Coen-brødrenes svarte humor og pussige observasjoner. Med blant andre Frances McDormand og William H. Macy.

 

8. Fear and Loathing in Las Vegas (105 poeng)

Tidligere Monty Python-medlem Terry Gilliams visualisering av legendariske Hunter S. Thompsons bok med samme navn. Kanskje best beskrevet som tidenes syretripp på film. Fra 1998, med blant andre Johnny Depp og Benicio Del Toro.

 

9. Fitzcarraldo (99 poeng)

Werner Herzog presenterer i denne filmen fra 1982, historien om Brian Sweeney Fitzgerald, som er fast bestemt på å bygge et operahus midt i jungelen. Kanskje like kjent for den problematiske innspillingen som for det endelige produktet. Med blant andre den smågale Klaus Kinski, som Herzog hadde et turbulent samarbeid med gjennom store deler av sin karriere.

 

10. Full Metal Jacket (98 poeng)

Legendariske Stanley Kubricks krigsfilm fra 1987, som skildrer både de umenneskelige forholdene under kamptreningen og tilstanden på slagmarken i Vietnamkrigen. Selvsagt med en god porsjon svart humor og kvasisurrealisme.

 

11. Goodfellas (97 poeng)

Martin Scorseses film om den visstnok sanne historien om Henry Hill, som jobber seg oppover systemet i mafiaen i New York. Ofte nevnt sammen med blandt andre The Godfather som én av tidenes mafiafilmer. Fra 1990, med blant andre Robert De Niro og Ray Liotta.

 

12. Oldboy (91 poeng)

Andre del av sør-koreaneren Chan-wook Parks hevntrilogi. En mann blir innestengt i 15 år, uten å vite hvorfor, og er fast bestemt på å hevne seg på sine kidnappere. Voldelig, forstyrrende og selvsagt med den unike, asiatiske filmestetikken. Fra 2003.

 

13. Blade Runner (89 poeng)

Ridley Scotts science-fiction-epos fra 1982, som ofte blir regnet som én av landemerkene i sin sjanger. Året er 2019. En såkalt Blade Runner (en politistyrke som jakter på kunstig lagde mennesker) blir tvunget ut av pensjonisttilværelsen for å ta opp jakten på en gjeng med cyborger. Med blant andre Harrison Ford.

 

14. Once Upon a Time in America (82 poeng)

Sergio Leones 4-timers mafiaepos om en jødisk gangster som kommer tilbake til Brooklyn 30 år etter at han rømte fra det kriminelle livet, for å konfrontere sin gamle livsstil. En grundig skildring av en vennegjengs kriminelle karriere, fra start til slutt. Ofte regnet som én av tidenes mafiafilmer. Fra 1984, med blant andre Robert De Niro.

 

15. Festen (78 poeng)

Den første dogmefilmen og den 15. beste filmen fra de siste 25 årene. En dansk familie samles for å feire Helges 60-årsdag. Helges eldste sønn griper muligheten, og avslører den tragiske sannheten bak familiens overhode. Fra 1998, av Thomas Vinterberg.

 

 

NORSKE FILMER

 

 

1. Insomnia (223 poeng)

Erik Skjoldbærgs film fra 1997 om to kriminaletterforskere som etterforsker et drap i Nord-Norge. Med blant andre Stellan Skarsgård. Én av de få filmene som har fått en amerikansk remake, med Al Pacino og greier. Dæven.

 

2. Salmer fra Kjøkkenet (195 poeng)

Bent Hamers småsurrealistiske historie om en svensk vitenskapelig undersøkelse på 50-tallet som innebærer å observere single menn fra bygde-Norge og deres kjøkkenvaner. Den som observerer skal opprinnelig ikke ha kontakt med den som observeres, men det vokser etter hvert et vennskap frem mellom dem. Fra 2003.

 

3. Veiviseren (158 poeng)

Nils Gaups same-epos om en tenåring som bevitner at familien hans blir drept av tjuder. Selv klarer han å rømme, og bestemmer seg for å søke hevn. Fra 1987.

 

4. Eggs (157 poeng)

Nok en film av Bent Hamer, med mye av den samme gubbetilværelsen blandet med surrealisme. Dette er hans debut fra 1995, og omhandler to brødre som har levd alene sammen hele livet, frem til den enes sønn kommer fra Sverige for å bo sammen med dem.

 

5. Elling (155 poeng)

Petter Næss sin skildring av nevrotiske Elling, som blir tvunget ut av sin lille boble etter at hans beskyttende mor dør. Kapret det norske folks hjerter da den kom ut i 2001. Med blant andre Per Christian Ellefsen og Sven Nordin.

 

6. Svidd Neger (132 poeng)

Erik Smith Meyers syke, perverterte, surrealistiske film om, tja, en neger-same eller noe slikt. Jeg tror ikke jeg skal skrive så mye mer om hva den handler om. Fra 2003 er den i hvert fall.

 

7. Budbringeren (130 poeng)

Filmen som vant Dagbladet sin kåring. Pål Sletaune forteller om en lat postmann som legger nesa si i saker han ikke burde. Filmen som visstnok innførte et nytt, "polskinspirert" billedspråk i norsk film, i følge Dagbladet. Fra 1997.

 

8. Døden på Oslo S (128 poeng)

Eva Isaksens film om Pelle og Proffen som har blitt parodiert til døde av Harald Eia og Bård Tufte Johansen. Pelle forelsker seg i gatejenta Lena, og prøver å få henne ut av narkomiljøet. Fy faen ass, hold rundt meg da, Pelle! Fra 1990.

 

9. Slipp Jimmy Fri (121 poeng)

Tidenes første dataanimerte helaftens spillefilm fra Norge, som ble utsatt en rekke ganger før den endelig kom ut i 2006. Et merkverdig karaktergalleri blandes sammen med en historie om narko-elefanten Jimmy. Av Christopher Nielsen.

 

10. Reprise (114 poeng)

Joachim Triers debutfilm fra 2006 som nylig vant tre Amanda-priser. Har blitt betegnet som, blant annet, filmen som blandet fransk nybølge med norsk film. Handler om to nære venner, som begge er forfatterspirer, og problemene de møter når begge etter hvert får gitt ut bøker og den ene legges inn på psykiatrisk.

 

11. Den Brysomme Mannen (110 poeng)

Nok en film fra 2006, denne gangen Jens Liens visualisering av hørespillet med samme navn. Andreas kommer til en storby uten å huske hvordan han kom dit. Sakte dras han inn i den surrealistiske, tomme og følelsesløse tilværelsen innbyggerne lever i. Med blant andre Trond Fausa Aurvaag.

 

12. Kjærlighetens Kjøtere (105 poeng)

Hans Petter Molands film om en ung dikter fra Oslo som drar fra kjæresten og skriver kontrakt med et av Øst-Grønlands fangstkompanier. Fra 1996, med blant andre Stellan Skarsgård.

 

13. Orions belte (99 poeng)

Regnet som en av de mest velykedde norske filmene fra 80-tallet, og basert på Jon Michelets roman med samme navn. Mannskapet på en frakteskute sliter med å tjene penger på transport til og fra Svalbard, og trekkes inn i en forsikringssvindel. Dette fører dem til land i den demilitariserte sonen, og de oppdager en sovjetisk lyttestasjon. Fra 1985, av Ola Solum og Tristan DeVere Cole.

 

14. Mongoland (76 poeng)

Kan muligens betegnes som filmen som startet Stavanger-bølgen i norsk film, om det er noe som kan kalles det. Superlavbudsjetts svart-hvitt-film av Arild Østin Ommundsen, som omhandler Pia som kommer hjem til Stavanger fra England etter 6 måneder, og prøver å komme i kontakt med kjæresten sin igjen. Fra 2001, med blant andre Kristoffer Joner og Pia Tjelta.

 

15. Aberdeen (75 poeng)

Nok en film av Hans Petter Moland, og enda en hvor Stellan Skarsgård er med. Handler om en suksessrik skotsk advokat i London, som lever et utsvevende liv. Moren hennes ber henne om å dra til Norge for å hente hennes alkoholiserte far. Fra 2000.

 

 

 

 

Takk til alle dere som deltok! Jeg griper muligheten og takker meg selv også, for å ha brukt tiden min på dette her.

 

 

For dem som er interesserte, her er den komplette listen, med poengsummen i parantes.

 

 

UTENLANDSKE

  1. Mulholland Drive (211)
  2. Blue Velvet (195)
  3. Idi i Smotri (160)
  4. Fanny och Alexander (125)
  5. Magnolia (123)
  6. Paris, Texas (114)
  7. Fargo (112)
  8. Fear and Loathing in Las Vegas (105)
  9. Fitzcarraldo (99)
  10. Full Metal Jacket (98)
  11. Goodfellas (97)
  12. Oldboy (91)
  13. Blade Runner (89)
  14. Once Upon a Time in America (82)
  15. Festen (78)
  16. Being John Malkovich (76)
  17. City of God (75)
  18. Man Bites Dog (74)
  19. Ran (74)
  20. This is Spinal Tap (73)
  21. Happiness (71)
  22. Lost Highway (65)
  23. Sympathy for Mr. Vengeance (65)
  24. Underground (65)
  25. Le Fabuleux Destin d’Amelie Poulain (63)
  26. Miller’s Crossing (59)
  27. Sånger från Andra Våningen (58)
  28. Naked Lunch (57)
  29. The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover (54)
  30. Dead Man (53)
  31. Vozvrashcheniye (53)
  32. L’Argent (51)
  33. Offret (51)
  34. Léon (48)
  35. Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring (47)
  36. La Haine (44)
  37. Irréversible (34)

NORSKE

  1. Insomnia (223)
  2. Salmer fra Kjøkkenet (195)
  3. Veiviseren (158)
  4. Eggs (157)
  5. Elling (155)
  6. Svidd Neger (132)
  7. Budbringeren (130)
  8. Døden på Oslo S (128)
  9. Slipp Jimmy Fri (121)
  10. Reprise (114)
  11. Den Brysomme Mannen (110)
  12. Kjærlighetens Kjøtere (105)
  13. Orions Belte (99)
  14. Mongoland (76)
  15. Aberdeen (75)
  16. Detektor (74)
  17. Get Ready to Be Boyzvoiced (74)
  18. Hawaii, Oslo (67)
  19. Uno (65)
  20. Ti Kniver I Hjertet (61)
  21. Himmelfall (56)
  22. X (55)
  23. Villmark (52)
  24. Jonny Vang (49)
  25. Jakten på Nyresteinen (45)
  26. Naboer (38)
  27. Bare Skyer Beveger Stjernene (35)
  28. Gymnaslærer Pedersen (33)
  29. Hodet Over Vannet (27)
  30. Søndagsengler (27)
  31. Kroppen Min (16)
  32. Piratene (3)

Link to comment
Share on other sites

 
  • Replies 123
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Utenlandske:

Oldboy

Eyes Wide Shut

Mulholland Dr.

Hana-bi

Paris, Texas

Blue Velvet

Ghost Dog: The Way Of The Samurai

Underground

Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring

Fitzcarraldo

Once Upon a Time in America

Drugstore Cowboy

Das Boot

Goodfellas

Lost Highway

 

Norske:

Eggs

Detektor

Insomnia

Elling

Ofelas

Salmer fra kjøkkenet

Slipp Jimmy Fri

Den Brysomme Mannen

Villmark

Budbringeren

Hodet over vannet

Johnny Vang

Himmelfall

Reprise

Svidd Neger

Link to comment
Share on other sites

 

Jeg rangerer de liksågodt, bare for gøy.

 

Utenlandske

1. Sátántangó

2. Idi i Smotri

3. Fear and Loathing in Las Vegas

4. Trois Couleurs: Bleu

5. Mulholland Drive

6. Sympathy for Mr. Vengeance

7. Magnolia

8. 2046

9. Lost in Translation

10. Withnail & I

11. Festen

12. Eternal Sunshine of the Spotless Mind

13. Lilja 4-ever

14. Fanny och Alexander

15. Fargo

 

Norske

1. Salmer fra Kjøkkenet

2. Mongoland

3. Reprise

4. Den Brysomme Mannen

5. Hawaii, Oslo

6. Get Ready to Be Boyzvoiced

7. Jonny Vang

8. Døden fra Oslo S

9. Svidd Neger

10. Elling

11. Olsenbanden (jeg husker vel ikke hvilken av dem som er best, så jeg lar originalen fra 1969 telle for hele serien)

12. Detektor

13. Monstertorsdag

14. Villmark

15. Naboer

 

Herregud, nederste del av den norske lista ble jo bare tull og fjas. Jeg visste det kom til å bli vanskelig å finne 15 favoritter her, men jeg sleit faktisk til og med å finne 15 norske filmer jeg har sett som jeg ikke hatet.

 

Gode valg, Kubrick! Jeg ser frem til dere andres lister.

Link to comment
Share on other sites

 

Utenlandske:

1. Blue Velvet

2. Pi

3. Mulholland Drive

4. Magnolia

5. Fear and Loathing in Las Vegas

6. Brazil

7. Léon

8. Miller's Crossing

9. Man Bites Dog

10. Lost Highway

11. The Squid and the Whale

12. Full Metal Jacket

13. LA Confidential

14. Fargo

15. Se7en

 

Norske:

1. Den Brysomme Mannen

 

Sånn, omtrent. Orker ikke å en gang forsøke å lage en norskliste med flere enn det der, er umulig for mitt vedkommende.

Link to comment
Share on other sites

 

Litt kaos, men 15 i hver ihvertfall:

 

Sátántangó

Idi I Smotri

Mullholland Dr.

Mat i Syn

Beau Travail

Vozvrashcheniye

Ta'm e guilass

Trois couleurs: Bleu

L'Argent

Werckmeister harmóniák

Offret

Sans Soleil

Eureka

Le Fils

L'Humanité

 

 

 

Kjærlighetens Kjøtere

Aberdeen

Døden på Oslo S

Orions Belte

Eggs

Salmer fra kjøkkenet

Den brysomme mannen

Reprise

Budbringeren

Veiviseren AKA Ofelas

Elling

Naboer

Insomnia

Bare skyer beveger stjernene

Slipp Jimmy Fri

Link to comment
Share on other sites

 

Utenlandske:

 

1. Nema-ye Nazdik

2. Ta'm e guilass

3. Chong qing sen lin

4. Julien Donkey-Boy

5. Hable con ella

6. The Life Aquatic with Steve Zissou

7. Dare mo shiranai

8. Taegukgi hwinalrimyeo

9. Oldboy

10. Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom

11. Lakposhtha hâm parvaz mikonand

12. Yume

13. Le Fabuleux destin d’Amélie Poulain

14. Eyes Wide Shut

15. Stranger Than Paradise

 

Lista hadde vært ganske annerledes om den ikke var begrenset til filmer fra de siste 25 årene (føler liksom det ser litt merkelig ut med Kiarostrami på både første og andre plass).

 

Når det gjelder norsk film har jeg sett alt for lite til å våge å lage en liste.

Link to comment
Share on other sites

 

01. Day of the Dead (Romero, 1985)

02. Rouge (Kieslowski, 1994)

03. Son otoko, kyobo ni tsuki (Kitano, 1989)

04. Body Double (De Palma, 1984)

05. Nostalghia (Tarkovsky, 1983)

06. Cobra Verde (Herzog, 1987)

07. The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover (Greenaway, 1989)

08. Europa (Von Trier, 1991)

09. La Belle noiseuse. Divertimento (Rivette, 1991)

10. Dip huet seung hung (Woo, 1989)

11. Ran (Kurosawa, 1985)

12. L'Enfant (Dardenne, 2005)

13. Manhunter (Mann, 1986)

14. Fanny och Alexander (Bergman, 1982)

15. Full Metal Jacket (Kubrick, 1987)

 

(Som dodraugen2k, har jeg nok sett for få norske filmer til å lage en (solid) liste)

Link to comment
Share on other sites

 
 

Rekkefølgen er bare vas, men her er mine 15:

 

01: Spring, Summer, Fall, Winter .. and Spring

02: Underground

03: Idi i Smotri

04: City of God

05: Hundstage

06: Dazed and Confused

07: Happiness

08: The Bird People In China

09: Mulholland Dr.

10: Festen

11: The Vanishing

12: Santa sangre

13: La Haine

14: Leon

15: Once Were Warriors

 

Skal få på plass de siste norske før fristen, men slik er listen så langt:

 

01: Salmer fra Kjøkkenet

02: Kjærlighetens Kjøtere

03: Den Brysomme Mannen

04: Insomnia

05: Budbringeren

06: Jonny Vang

07: Svidd Neger

08: Eggs

09: Orions Belte

10: Detektor

11: Reprise

Link to comment
Share on other sites

 
 

Trois couleurs: Rouge

Dead Man

Cook the Thief His Wife & Her Lover, The

American Astronaut, The

Aaltra

Idi I Smotri

Przypadek

Faust

Offret

Mullholland Dr.

Man Bites Dog

Cinema Paradiso

Mirrormask

Fargo

Fabuleux destin d'Amélie Poulain, Le

 

Sånn cirka.

 

Jeg tørs egentlig ikke kaste meg på å skrive en liste over norske filmer. Må tenke litt mer på den tror jeg.

Link to comment
Share on other sites

 
de tre øverste på lista til kalkunen har blitt liggende alt for lenge ved dvdspilleren min nå, på tide å få ut den berømte fingeren. bare for å få det hundre prosent oppklart i det bakfulle hodet mitt: dette skal altså ikke være en favorittfilmliste per se, men heller et forsøk på å definere de beste filmene man har sett produsert etter 1981?
Link to comment
Share on other sites

 
Vel, favorittfilm og beste film går i mitt hode hånd i hånd. Begge deler er helt subjektivt. Det virker som at din definisjon heller mot begrepet "viktigste film", som denne kåringen ikke omhandler.
Link to comment
Share on other sites

 
 

En kjapp liste, litt sånn på toppen av hodet og har sikkert glemt noen, men noen tar det sikkert opp:

 

Himmelen over Berlin

Do The Right Thing

Fitzcarraldo

Mennesket

Sanger fra andre etasje

Den frie vilje

Grave of the fireflies

This is Spinal Tap

Once Upon a Time in America

Festen

Før solnedgang

Pianolærerinnen

L'Argent

Happy Together

Stranger Than Paradise

 

Norske? Tja... De som dukker opp:

 

Budbringeren

Orions Belte

Veiviseren

Vinterkyss

Hawai, Oslo

Eggs

Jakten på nyresteinen

Svidd Neger

Link to comment
Share on other sites

 
På den annen side er det jo mulig å ha en favorittfilm man vet godt er dårlig, men liker allikevel. F.eks. kan jeg på en måte si at f.eks. Batman (1966) er blant mine favorittfilmer, fordi den er veldig gøyal å se, men det er jo ikke bra. Samme kan vel tildels sies om f.eks. en del av actionfilmene fra 80-tallet, enkeltes forhold til Star Wars, eller ex. noen av Verhoevens filmer. Her passer vel også Nukie inn. Men denne lista skal nok helst handle om kvalitet ja.... etter subjektive vurderinger...
Link to comment
Share on other sites

 
 

15 (10 inntil videre) helt subjektive favorittfilmer, urangert:

 

Down By Law

High Fidelity

Being John Malkovich

Lost Highway

The Big Lebowski

Once Upon A Time in America

This is Spinal Tap

Naked Lunch

O Brother, Where Art Thou?

The Proposition

Fear and Loathing in Las Vegas

Reservoir Dogs

Irriversible

City of God

Big Time (Kan ikke bli mer subjektivt enn det, men den hører med på listen)

 

 

Har egentlig sett utrolig lite norsk film, men klarer vel en topp 5 (denne også urangert):

 

Den Brysomme Mannen

Svidd Neger

Døden på Oslo S

Uno

Kunsten å tenke negativt

 

edit: fikset

Link to comment
Share on other sites

 
På den annen side er det jo mulig å ha en favorittfilm man vet godt er dårlig, men liker allikevel. F.eks. kan jeg på en måte si at f.eks. Batman (1966) er blant mine favorittfilmer, fordi den er veldig gøyal å se, men det er jo ikke bra. Samme kan vel tildels sies om f.eks. en del av actionfilmene fra 80-tallet, enkeltes forhold til Star Wars, eller ex. noen av Verhoevens filmer. Her passer vel også Nukie inn. Men denne lista skal nok helst handle om kvalitet ja.... etter subjektive vurderinger...

 

Tja, vet nå ikke helt. Bør det ikke være subjektivt helt ut når det først er subjektivt da?

 

Verhoeven mistenker jeg er en legitim regissør uansett hvordan man vrir og vender på det (mistenker fordi jeg tror jeg ikke har sett de beste filmene hans). Det er selvfølgelig mulig jeg tar helt feil.

 

... men joda, jeg skjønner hva du mener. Selv om jeg har sett Point Break altfor mange ganger, og fortsatt kan sette den på en søndag uten noen problemer, så hører den vel ikke akkurat hjemme her. Poenget er at slike ting blir luket ut uansett, så det er like greit å være helt subjektiv vil jeg si (uten å bry seg for mye om hva listen «skal» være). Likevel, slik som jeg vurderer filmer (etter hvor mye de påvirket meg, eller hvor stor emosjonell respons de fikk, slik ca.), så vil ikke Point Break være noen höydare, så det blir et dobbelt filter for min del. Filmer jeg så da jeg var liten derimot, de er det nok nostalgifølelse i til at de kanskje kan komme på lista.

 

Ja, ok da. Men det er da fullt mulig å nominere elendige kultklassikere om man ønsker det også.

 

Enig. Bør ikke være noen sperrer for noe. Hensynsløs subjektivitet etter sitt eget hode sier nå jeg.

Link to comment
Share on other sites

 

Vozvrashcheniye (Zvyagintsev 2003)

Sympathy for Mr Vengeance (Park 2002)

Devils on the Doorstep (Jiang 2000)

In the Mood for Love ( Kar Wai 2000)

Magnolia (Anderson 1999)

Lone Star (Sayles 1996)

Bad Lieutenant (Ferrara 1992)

Raise the Red Lantern (Zhang 1991)

Dead Ringers (Cronenberg 1988)

Jean de Florette (Berri 1986)

Blue Velvet (Lynch 1986)

Idi i smotri (Klimov 1985)

Once Upon a Time in America (Leone 1984)

The Thing (Carpenter 1982)

Blade Runner (Scott 1982)

 

Hmmmm, skulle gjerne hatt med flere :(

 

 

 

 

 

Av de norske kommer jeg ikke på 15 veldig gode filmer, men disse

 

har jeg likt godt:

 

 

Insomnia

Budbringeren

Kjærlighetens Kjøtere

Orions Belte

Veiviseren

Aberdeen

Slipp Jimmy Fri

Link to comment
Share on other sites

 

er ikke vits i å tenke for mye fram og tilbake på dette, så jeg sier noe sånt:

 

Naked

Fanny och Alexander

Reservoir Dogs

American Splendor

Boogie Nights

Miller's Crossing

Blue Velvet

Paris, Texas

Down By Law

Naked Lunch

Being John Malkovich

La Haine

Goodfellas

Mannen Uten Minne

Crumb

Link to comment
Share on other sites

 

15 helt subjektive favorittfilmer, urangert:

 

Down By Law

High Fidelity

Gudfaren 2

Lost Highway

The Big Lebowski

Once Upon A Time in America

Once Upon A Time in the West

2001: En romodyssé

The Proposition

Fear and Loathing in Las Vegas

Reservoir Dogs

Irriversible

Vertigo

Citizen Kane

Big Time (Kan ikke bli mer subjektivt enn det, men den hører med på listen)

Har egentlig sett utrolig lite norsk film, men klarer vel en topp 5 (denne også urangert):

 

Den Brysomme Mannen

Svidd Neger

Døden på Oslo S

Uno

Kunsten å tenke negativt

 

Blir vel en del av de som diskes pga. for høy alder ;)

Link to comment
Share on other sites

 
 

Her er mine utenlandske:

 

Mullholland Drive

Festen

Blade Runner

Magnolia

Fargo

Goodfellas

Almost Famous

City of God

The Killer

Ran

Full Metal Jacket

Requiem For A Dream

Leon

JFK

Infernal Affairs

 

Norske blir vel mest bare oppramsing:

Døden På Oslo S

Elling

Insomnia

Veiviseren

Orions Belte

Den Brysomme Mannen

Buddy

Salmer Fra Kjøkkenet

Uno

Detektor

Reprise

Link to comment
Share on other sites

 

De norske, postet 10 i forrige tråd, så da legger vi til 5 til:

 

Og dette er de beste, ikke de viktigste:

 

01 Salmer fra kjøkkenet (2003)

02 Insomnia (1998)

03 Eggs (1995)

04 Øyenstikker (2001)

05 Kjærlighetens kjøtere (1995)

06 Glasskår (2002)

07 Døden på Oslo S (1990)

08 Søndagsengler (1996)

09 Mongoland (2000)

10 Secondløitnanten (1993)

11 Leve blant løver (1998)

12 Svidd neger (2003)

13 Slipp Jimmy fri (2006)

14 Ofelas (1987)

15 Drømmeslottet (1986)

 

...men viktige filmer ville fått en annen liste

 

De filmene som er blant topp 3 på Db's to lister, blir hos meg rangert som:

19 Budbringeren

--- Reprise (urangert)

--- Schpaa (urangert)

--- Tommys inferno (urangert)

De tre siste står i hylla, men har aldri fått prioritert dem. Kanskje se dem og evt redigere listen?

 

Her regnes ikke Factotum som norsk, selv om den på mange måter kan defineres på den måten.

 

 

Til dere som ikke har nevnt 15 filmer: På Wikipedia er det en kjapp oversikt: Wikipedia

Link to comment
Share on other sites

 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
  • Create New...