Jump to content

Hva leste du ista


Billy Behranu
 Share

Recommended Posts

Klarer ikke regne ut noen prosenter, da bla. flere av novellene kommer fra En Forfatters dagbok som jeg ikke har lest osv. Men det var en stund jeg var ganske ivrig. Men mangler vel bare En ung manns historie av de lengre verkene.

 

Eneste biografien jeg har lest er Geir Kjetsaas, som har oversatt veldig mye D. til norsk. Den fokuserer på liv og mindre på virke. Det skal mye til å gjøre en Dostojevskij-biografi direkte dårlig, da livet hans overgår mye av fiksjonen.

Link to comment
Share on other sites

 
Den beste ideen vil selvsagt være å lese John Bergers Ways of Seeing. http://www.bookdepository.co.uk/book/97801.../Ways-of-Seeing

Artig at du nevner den, var nær å kjøpe den i går faktisk. Virket helt kurrant til en bok om kunst (såvidt jeg kan gjette til), og vil gjerne bli litt mer kjent i akkurat den litteraturdelen, spess etter visitter i Pompidou, Louvre & co. Har du noen tips til denslags? "Introduction to art", bare ikke for generelt og sjangerhorete?

Forbrytelse og Straff er den beste Dosto-mursteinen å begynne med.

 

Ellers er De Fornedrede og Krenkede en ofte forbigått/undervurdert semi-murstein.

Fornedrede og Krenkede var min første av denne karen, at den er forbigått skal jeg si meg enig i. Veldig flott bok, men man ser den jo nesten aldri bli nevnt når man snakker Dostojovskij.

Link to comment
Share on other sites

 

John Berger er def en av de beste inngangsportene til litteratur om kunst. Nevnte bok er helt vill. Jeg liker også ways og looking veldig godt. Begge er billige. Annet bra om kunst, tja, Malraux?

 

Har ikke veldig mange anbefalinger egentlig, har ikke lest all verdens selv innenfor feltet. Jeg prioriterer å se på bilder fremfor å lese om dem. Kan selvsagt melde om oppdagelser underveis, om det skulle dukke opp noe.

Link to comment
Share on other sites

 
On the Road er obviously ikke noen blindvei, Badering, anbefaler å lese den mens du reiser selv. Ikke hør på Bill, han har ikke peiling på litteratur vet du.
Link to comment
Share on other sites

 

Glemte å anerkjenne stasheten knyttet til at du fullførte begge coetzee-bøkene forresten. Du får B. Behranus ærespris, som er, naturlig nok, et bilde av G. Baselitz:

 

http://www.wdr.de/themen/kultur/ausstellungen_2/art_cologne_2006/infobox/data/artcologne40/baselitz72akgplaten_400q.jpg

 

Hva blir neste utfordring da?

Link to comment
Share on other sites

 

Takk, takk.

 

Tja, neste utfordring. Først skal jeg lese ferdig Fear and Loathing (går nok kjapt unna) og Naked Lunch, og så er jeg hypp på noe Dosto, som det preikes om her. Blir sikkert Forbrytelse og Straff.

 

Men det er fritt frem for deg å mekke en ny utfordring til meg. Jeg leser hva enn du anbefaler jeg (nesten). "Prosjekt Belest" starter for fullt nå til høsten, vet du.

 

Utfordringen kan gjerne basere seg på bøker som gir meg kreds i kunstsirkler, og gjerne drar litt artschoolchicks av typen "stille vann".

Link to comment
Share on other sites

 
 

Jeg har aldri dratt art school chicks av typen stille vann, så der kan jeg ikke hjelpe deg. Eller, det var ei en gang som hadde ti studiepoeng i kunsthistorie. Men det teller ikke.

 

Kred i art-kretser. Jeg vet ikke, jeg ville lest John Berger som faaaaen hvis jeg var deg. Veldig lurt å gå inn i kunststudiet med hodet OG hjertet på rett plass. Og det har Berger, dessuten vil han hjelpe deg med å få det. Sinnsykt underholdende er han og. Og Marxist (han var det på 60 og 70-tallet ihvertfall).

 

La oss si at ways of seeing er neste prosjekt. Den leser du på tre timer.

Link to comment
Share on other sites

 
Skal dere ha sånn boksirkel, der nede på Frogner?

 

Ja, du og morty kan få komme og. Vi kan drikke rødvin, snakke om coetzee og beundre beckmann'en min. Når jeg tenker meg om passer ikke du inn der, men det er vel mulig vi kan se stalker på en pc-skjerm og spise sørlandschips også.

Link to comment
Share on other sites

 
 

Berger er notert. Men kom gjerne med mer. Jeg vil gjerne opparbeide en "generell forståelse" av litteratur, at jeg kan litt om det meste, "har oversikten", slik at jeg kan late som jeg er en allviter. Per i dag har jeg ca. null peiling. Kom gjerne med halvkanoniserte greier som mange/enkelte/De Kule kjenner til. Men det må jo være BRA litteratur også da.

 

Boksirkel høres epic ut. Leiligheten jeg har hybel i er sånn passe falleferdig også, "rønne" vil kanskje noen si, "bygg med historie og personlighet" sier jeg. Men det må da være en ypperlig location for rødvin og blå castello og Coetzee-prat og deling av mislykkede, lettere pinlige damehistorier og generell syting rundt "livet", mens vi sitter i vinduskarmen og ser ut på sjelløse Oslo-folk som lever sine hedonistiske liv.

 

Gleder meg allerede jeg.

 

(jeg har med meg Stalker på dvd, og har en 21 tommers LCD da, det går fint om du sitter veldig nærme, pretender)

Link to comment
Share on other sites

 
 

Men i vår boksirkel betyr det liv eller død, ehehe!

 

 

Forresten dette med "oversikt"..? Er det virkelig tilnærmingsvis mulig? Har prøvd på det innen film, da jeg mener filmer er mer overkommelig enn bøker bla grunnet en langt kortere historie, og færre kanoniserte verker, og atdet er kjappere å konsumere. Men uansett hvor mye jeg ser føler jeg at jeg er ca. halvveis i beste fall. På bokfronten prøvde jegi noen år, men føltes som jeg ikke kom igang en gang.

 

Dette med "oversikt", vissvass tåkelur Sisyfos.

Link to comment
Share on other sites

 
Og der sparte du meg ca. 5 år av livet mitt? Næh, tror jeg kommer til å gjøre det uansett. Må i hvert fall prøve meg på de aller største.
Link to comment
Share on other sites

 

Tror ikke virkelig oversikt er mulig, nei. Gir deg rett i det pretender.

 

Men det er dritlett å bløffe oversikt. Oppskrift:

 

A. Les et utvalg klassikere (feks alt på pensumlistene til innføringskursene i litteraturhistorie)

B. Les noen litt mer obskure verk fra de siste femti år.

C. Les litt OM en del sentrale "sjangre". Kan man navnene og har lest kanskje en bok som grovt sett kan anses som lik er det ingen sak å bløffe en "moooai, jeg liker ikke X noe særlig, han er så sjødesløs med metaforene!" Bare du vet at det egentlig er forfatter Y som er sjødesløs etter din mening, men at X og Y ofte sammenliknes!

D. Høst inn "stille vann"-fitte

Link to comment
Share on other sites

 
DETTE var den guiden jeg var ute etter. Det er jo slik jeg har drevet med i forhold til filminteressen de siste 4 åra (forutenom stille-vann-damene). Nå mangler jeg bare mer spesifikke tips i forhold til hvilke bøker jeg skal velge.
Link to comment
Share on other sites

 

Bind 1 av på sporet av den tapte tid. Den gudommelige komedie. Faust del 1.

 

Veldig greit å ha i bunn hvis du skal bløffe. Veldig lite å hente på feks iliaden og odyssen i forhold til innsats som kreves. Forresten er det ikke noe vits å lese mer enn helvete-delen i dante.

 

En bok av Faulkner er veldig greit å ta med seg. En dickens kanskje (fint å kunne disse dickens, feks "jeg er så jævlig lei av sånn liksom barokk storbysentimentalitet og banale stereotyper").

 

Du MÅ ha en mening om metafiksjon. Wallace er jo en morsom representant der. Men du bør ha en litt eldre variant i bakhånd også, for du har lyst til å påpeke at metafiksjon ikke fant tonen før den fikk "hjerte", at rene formeksperimenter nesten alltid faller dødt til jorden, at det blir intellektuelle øvelser, og det tjener vel ingen hva (skal du spørre retorisk).

 

MEr?

Link to comment
Share on other sites

 

Dette KAN du. Pøs på med mer.

 

Å bløffe er mye lettere enn å virkelig sette seg inn i ting, og det er jo bare ca. 1 av 100 000 som har VIRKELIG peiling, så så lenge jeg holder meg unna pretender f.eks, pleier det å funke bra.

Link to comment
Share on other sites

 
 
Ca. 40/60. Litt mindre bløff enn ekte kunnskap, tviler ikke på at du er veldig belest og har oversikten og vet hva du mener, men litt bløffmakere og forståsegpåere er vi vel alle, også du. At du klarer å legge ut en slik bløffmakers guide kan bety én av to ting: du er en mesterbløffer, eller; du har et såpass kynisk og selvironisk forhold til din egen kunnskap, at du liker det litt røffe, careless imaget det gir å hevde at "min hovedinteresse betyr egentlig ingenting, det jeg har satt meg inn i, brukt tia mi på, som mange andre utenfra ser på som opphøyd og meningsfullt, er egentlig like hult og et like bra mål for flåsete kritikk som alt annet, fordi ingen egentlig bryr seg om noe som helst, og ingenting er meningsfullt". Jeg velger å tro det siste, selv om det kanskje bare er et internettimage. Men jeg ANER egentlig ikke hva jeg skriver nå, har sovet 3 timer, kjørt til Oslo, jobba i hele dag. My brain hurts like a warehouse. Jeg legger meg.
Link to comment
Share on other sites

 
 
 
 
 
Edit: konstruktivt råd. Maskiningeniør på ntnu og les som faen på fritida.

Hva vil hende om lektyren begrenser seg til fluiddynamikk og Jakt og Fiske?

 

For å svare topic: Begynte på Mao II, satt den på vent og plukket opp Disgrace, likesom alle andre her. God bok, straks ferdig med den. Chatter gjerne med Uruloki som også har den friskt i minne.

Link to comment
Share on other sites

 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
  • Create New...