Jump to content

Hva drakk du sist?


Montag
 Share

Recommended Posts

 
  • Replies 260
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Den teen der må jeg få smakt. Ser herlig ut.

 

Selv har jeg drukket oolong, og siden jeg kjeder meg bestemte jeg meg for å slenge opp min "Gongfu Cha på 1-2-3"-oppskrift, som skjærer vekk 90% av dilldallet som egentlig skal inkluderes når man gjennomfører gong fu cha. Ræva lysforhold og ræva kameramann, så vær overbærende.

 

Først et bilde av nødvendige ingredienser:

 

http://i98.photobucket.com/albums/l241/dodraugen2k/Gongfu%20Cha/1.png

 

Timer er unødvendig hvis du har evnen til å telle ned i hodet ditt.

 

Dette er sånn omtrent mengden te jeg bruker. Yixing-kanna er på ca 180ml:

 

http://i98.photobucket.com/albums/l241/dodraugen2k/Gongfu%20Cha/2.png

 

Sånn ser kanna ut med teen på innsiden. 80% av innsideflata bør dekkes av et tynt lag, men blir selvsagt litt annerledes med oolong som er rullet og lignende.

 

http://i98.photobucket.com/albums/l241/dodraugen2k/Gongfu%20Cha/3.png

 

Noen grunnleggende ting:

 

- Vannet skal være kokende. Ofte litt variasjoner fra te til te, men i Gongfu Cha er dette mindre viktig enn ved lang trekking. Noen unntak, men pakningen informerer typisk om dette.

- Trekktiden regnes fra du begynner å helle vannet i kanna og til all teen har rent ut i koppen din. Kanna jeg har brukt her bruker omtrent tolv sekunder på å tømme seg.

- Trekktid varieres fra omgang til omgang. Jeg kjører vanligvis denne rutinen: 30s-25s-30s-40s-50s-55s-60s osv. Sjelden jeg trekker mer enn fem-seks kopper fra samme blader, men vet noe oolong tåler ni omganger og mer.

 

Steg 1: Hell vann i kanna, slik at den blir halvfull.

Dette er bare for å "varme opp" teen (og koppen). Pleier ikke å drikke resultatet av dette, men smaker sikkert kurant.

 

http://i98.photobucket.com/albums/l241/dodraugen2k/Gongfu%20Cha/4.png

 

Steg 2: La det trekke et par sekunder, hell ut i koppen din

 

http://i98.photobucket.com/albums/l241/dodraugen2k/Gongfu%20Cha/5.png

 

Steg 3: Fyll kanna fullstendig, slik at det såvidt renner over. "Skru" lokket på, for å slippe ut så lite vann som mulig. La det trekke 30 sekunder

 

http://i98.photobucket.com/albums/l241/dodraugen2k/Gongfu%20Cha/6.png

 

Gjenta steg 3 så mange ganger som ønskelig, dvs opptil 6-9 ganger for mesteparten av oolong, (men vær obs på trekktid).

 

Etter å ha bli trukket i tre omganger ser teen sånn ut:

 

http://i98.photobucket.com/albums/l241/dodraugen2k/Gongfu%20Cha/7.png

http://i98.photobucket.com/albums/l241/dodraugen2k/Gongfu%20Cha/8.png

 

 

Forresten, hvorfor har bilder en tendens til å bli så piksellerte og jævlige når man poster dem her? Er siden uvenner med photobucket eller noe?

Link to comment
Share on other sites

 
 
 
 
 
 
 

Jeg har to rødvinsflasker stående, men skal trene min viljestyrke ved å spare dem til i morgen. Satser på en kveld med 2000-tallsfilm i stedet.

 

Edit: Å skrive dette innlegget fikk meg til å ta en prøvesmak.

Link to comment
Share on other sites

 

Du fullfører to rødvinsflasker på en kveld? Alene?

 

Vet ikke hva som er greia med meg, men drikker jeg mer enn tre glass rødvin er jeg garantert kvalm dagen etter. Akkurat nå drikker jeg forresten denne:

 

http://www.whiskypassion.nl/images/stories/2008/the_macallan_fine_oak_12yods_lr.jpg

Link to comment
Share on other sites

 
Du fullfører to rødvinsflasker på en kveld? Alene?

 

Gjerne det, men i morgen skal jeg dele da, og...

 

Vet ikke hva som er greia med meg, men drikker jeg mer enn tre glass rødvin er jeg garantert kvalm dagen etter.

 

jeg tar en dag om gangen, hehe. Den whiskeyen så dyr ut.

Link to comment
Share on other sites

 

Vin har noe sakralt over seg når det kommer til prøvesmaking. Skjønner ikke at du har nerver til å setter din viljestyrke på slike prøver, KAH.

 

Synd det er så dyrt i Norge. En flaske som koster 85 kr i Norge koster sikkert ikke mer enn 30 i Danmark.

 

Jeg synes whiskey er best i ukedagene, det maner liksom frem pietisten i meg.

Link to comment
Share on other sites

 
 
godraugen, hvorfor skal det renne over? Var vel det mest mystiske steget for meg. Det, og at den først trekkes 30 s før det gås ned til 25 s for nest omgang, opp til 30 igjen og så økning i lettere variable steg. Gi oss gjerne en link eller innføring i også de etter din mening overflødige 90 prosentene med småvansert dilldalleri. Og kunne en ikke bare helle kokende vann oppi kanne og kopp og tømme dem før tebladene has i, eller må de også varmes opp?
Link to comment
Share on other sites

 

Det med at vannet såvidt renner over er noe jeg gjør for å forsikre meg at jeg får så mye te som mulig. Kan hende forskjellen ikke er veldig merkbar når man uansett mister litt når man setter på lokket, men synes det har fungert greit.

 

Det med trekktid kommer det mange forskjellige innspill på. Selv synes jeg det er under den andre trekkingen av teen definitiv blir sterkest, uten av jeg kan forklare det vitenskapelig. En bekjent (fyren som lærte meg at te var mer enn twinnings-poser) kjører noe sånt som 30-40-30, men for meg har det resultert i en alt for sterk kopp nummer to. Egentlig anbefales det å prøve litt forskjellig, man ser fort hva som funker og hva som ikke funker.

 

Å varme opp bladene er ikke noe man må gjøre. Guiden til tepalasset anbefaler lett skylling av bladene. Hojo (nederst på siden) anbefaler at man føst varmer kanna uten bladene i, og siden kanna med bladene i. Jeg kan ikke si jeg merker en verden av forskjell med de forskjellige metodene. Teainfusion sier det er for å fjerne harsk smak.

 

Hojo har forøvrig en annen trekktid (kan hende det er fordi han bruker litt mindre te enn meg), men også han lar den trekke kortere andre gang: "Gently place the lid and leave it for 55 seconds. For second brewing leave it for 45 seconds, follow by 55 seconds for the third brewing." Tepalasset sin guide anbefales ikke, resultatet blir knallsterkt (og de som jobber i de norske butikkene deres har alltid brukt en vanlig bladmengde når jeg har vært der).

 

Med de unødvdige stegene mener jeg først og fremst sånt som dette:

 

Ideally the surroundings are peaceful and relaxing. Usually, this is created through the use of incense, flowers, soft music and songbirds.

 

Luktekopper og slikt gidder jeg heller ikke ta med. Så med "unødvendig" mener jeg vel egentlig "unødvendig for meg".

 

Wikipedia har en bra guide, men også her brukes det ekstreme mengder te. 15g er ganske mye, og når en pose på 100g med kvalitetsoolong fort er oppe i 300-400 kroner blir det i dyreste laget for min del. Av det jeg har postet her foretrekker jeg Hojo sin guide.

Link to comment
Share on other sites

 
 
 

4-5 gram. Selv tror jeg jeg skal ønske meg en "drypplate" til jul. Imidlertid litt usikker på om jeg har plass.

 

Skal forøvrig kjøpe en Yixing-kanne til moren min, til jul. Tepalasset er stedet.

 

Edir: Og nå drikker jeg vann, for å forsikre meg om at morendagen ikke blir preget av kvalme.

Link to comment
Share on other sites

 
 
 
 
 
 

http://www.eggegaard.no/Resources/lierepleprodlitea.jpeg

 

Liereple Naturmost fra Egge Gård, laget på gravensteinepler

ah, nydelig! må være den beste eplejuice/most jeg har smakt. og det fine er at jeg tror jeg gjorde et røverkjøp. varen var ikke kommet inn i systemet enda, så han i kassen fant bare ut at han skulle ta 30kr for den, aner ikke hva den egentlig kostet, men vil tippe det er en god del mer.

Link to comment
Share on other sites

 
 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
  • Create New...