Jump to content

Ladoni (Palms; Aristakisian, 1993)


Kiddo
 Share

Recommended Posts

Ladoni

(Palms; Aristakisian, 1993)

 

Klynkende og inderlig snakker filmens fortellerstemme til sin ufødte sønn; medtatte svart/hvitt-bilder av mennesker nederst på rangstigen, i en forslitt urban jungel, akkompagnerer orda, som en stille følgesvenn. Opponerende og poetisk ytrer fortellerstemmen sin misnøye med ”systemet”. Det blir aldri eksplisitt forklart hva ”systemet” er, men det er ikke vanskelig å lese den konsekvente, utholdende og radikale samfunnskritikken i Aristakisians (debut!)film – en film som oppleves som en slags elegi, fra en nedbrutt sjel til sin ufødte sønn.

 

Filmen åpner med en svart skjerm med hvit skrift: «Rome. Year 28 after the Crucifixion of Jesus. Emperor Nero outlaws Christians». Vi får bilder fra gamle filmer - krig og kaos, folk som blir tatt som slaver og sendt ut i gladiatorringen...

http://i42.tinypic.com/15nvrsw.png

Skjermen blir igjen svart, og det står: «Kishinev. Year 1990 after the Birth of Christ.»

http://i39.tinypic.com/2n6udcm.png

Kamera zoomer raskt inn på en tigger. Så zoomes det ut igjen... En fortellerstemme dukker opp.

http://i40.tinypic.com/2s1tyty.png

 

Filmen er delt opp i flere kapitler, og fortellerstemmen - sammen med stormfull og sørgmodig musikk som kommer og går - er det eneste av lyd gjennom hele filmen. Bildene er av ulike mennesker med ulike historier, mennesker som virker å leve på gata. Og det er ikke bare økonomien det skorter på for mange av disse – noen er uten bein, noen uten hender, noen blinde (en er uten både hender og føtter)... Vi ser f.eks. en ung gutt gå rundt i gata og tigge. Etter «endt dag» tusler han bort til mora og faren. Gutten er blind, forklarer fortellerstemmen, og foreldrene – som også er blinde – har fortalt ham at alle mennesker i hele verden er blinde. Det er mange slike kuriøse historier i denne filmen.

 

Regissøren forteller om litt av prosessen under og etter innspilling:

 

«I recorded their voices and remembered their stories… And sometimes I had a camera. When I was filming them myself I heard their voices. And then out of their stories I wrote biographical allegories. Out of the lives of two people I would write the story of one… So their life histories would sound like allegories or fairytales. […] Nevertheless, I didn’t change a single fact within these stories. I discarded everything which was superfluous and created these allegories. It was improvisation. When I was dubbing the film, telling the stories of these people, I simply talked via these images that I saw on the screen.»

 

Aristakisian ser ut til å operere litt på samme måte som en fyr som Herzog; han bruker historiene til disse gatefolka i en målretta og inderlig diskurs som virker mest fruktbar i et allegorisk perspektiv. Det er en ideologi som skal fram, en beskjed. De konkrete historiene blir allegorier i et enspora dikt, fra en trøstesløs far til en ufødt sønn. Aristakisian, som selv har fortellerstemmen, henvender seg stadig vekk direkte til denne «ufødte sønnen» («My little one...», «My son...» osv.).

 

http://i43.tinypic.com/2h67d5f.png

http://i41.tinypic.com/988ppu.png

http://i44.tinypic.com/2dkwdjt.png

 

Et jævlig fortvilt dikt av en film, ambisiøs og inderlig.

 

http://i42.tinypic.com/20ud89u.jpg

«This man is a king - King Oswald. He says his civilisation doesn't leave any trace. His civilisation is on small wheels»

 

4/5, hvis jeg må.

 

12 € hos play

Link to comment
Share on other sites

 
 
Dette er bare enda en god grunn for meg til å åpne dvden som står i hylla.

Ser ut som en imponerende gjennomført dokumentar.

 

Jepp, ikke noe grunn til å la denne stå uåpna! Er veldig spent på din opplevelse.

Link to comment
Share on other sites

 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
  • Create New...