Jump to content

Tysk film


Billy Behranu
 Share

Recommended Posts

 
  • Replies 108
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

 

Du, jeg er ikke så pessimistisk, og skal definitivt se den.

 

Indiewire hadde en veldig oppløftende anmeldelse av den (med A- som samlende karakter). Ok, så har noen vært litt mer lunkne, men har ikke sett noe direkte slakt. Spennende prosjekt er det uansett - en moderne tysk, langtrukket Rashomon. Og det ser da unektelig ganske bra ut;

http://i2.blogs.indiewire.com/images/blogs/theplaylist/archives/Dreileben-3.jpg

 

Vel har kanskje Petzolds kurve pekt nedover de siste fem årene, men jeg har troen på at dette samarbeidsprosjektet kan ha gitt ham den nødvendige gnisten. Ting kan tyde på det. Dessuten digger jeg tonen i filmene hans selv om det gjerne har vært mer og mer beholdningen i de to forrige filmene (spesielt Jerichow, som var ganske flau ellers). Dominik Graf kjenner jeg ikke noe til utover en småpen kortfilm (Fra Deutschland 09 antologien omtalt for et par sider siden). Han er jo av en annen skole enn de to yngre, mer klassisk og dialog-glad men leverer visstnok solid. Den fortsatt ganske "unge og lovende" Hochhausler har blitt en liten favoritt etterhvert. Så et intervju med ham, og han er en nerd etter mitt hjerte, med tung filmkunskap og tydelig energi og vilje til å teste ut nye retninger. Hans kurve har pekt oppover, etter den litt dølle Milchwald, og etter rapportene å dømme, leverer han veldig bra her. Det minner meg på at hans forrige, Unter dir die Stadt må sees snart.

 

De mer lunkne anmeldelsene jeg ha sett, føler jeg beror mer på at rett og slett Berlinskolens lavmælte og tidvis veldig kjølige språk ikke passer alle. Jeg liker å tro det iallefall.

 

Så gjenstår det bare å finne en anledning til å sette seg ned med snaue 5 timer med antageligvis en hel del "lavmælt kulde". Jeg tipper den er aller best å se i ett.

Link to comment
Share on other sites

 
 

Akk, savner den tiden jeg hadde mulighet til å slippe det jeg hadde i hendene, og dra til Tromsø på filmfestival. Jeg gjorde det aldri, men jeg hadde iallefall muligheten.

 

http://www.moviepilot.de/files/images/0511/0250/unter_dir_die_stadt_article.jpg

Takket være at jeg våknet klokka fire sist morgen, fikk jeg sett Unter dir die Stadt, Hochhauslers forrige film. Det var på ingen måte noen sjelsettende opplevelse. I kjernen av filmen er en utenomeksteskapelig affære, som gradvis blir litt og litt mer alvorlig. En av de mer velopptråkkede stier med andre ord. "Den interessant vrien" denne gangen er at mannen er sjef i et på alle måter høyt plassert bankfirma, her består hverdagen av flust med dresser og høye tall. Han jobber hele tiden, og en affære - med en av sine ansattes koner - er således måten å få levd noe liv på. Hochhausler og fotografen bader i glass, stål og utsikt, i pene scope-komposisjoner, og med et sedvanlig glattpolert lydspor. Litt problematisk er det at Hochhausler bedriver et slags VM i subtilitet, med den følge at man undres hva i all verden en hel rekke av opptrinnene i filmen skal bety. Det er helt greit å kvele tilløp til overdrevet drama, men skal det funke bør elementene jobbe "i takt". Det hjelper ikke da at den mannlige skuespilleren virket å gjøre litt for mye ut av emosjonene (som jeg i utganspunktet ikke helt forstod hvor skulle komme fra) iblant, hadde inntrykk av at det var forsøkt å klippe seg rundt ham i flere av scenene. Hochhausler leverer like fullt noen både pene og overraskende øyeblikk, når de vandrer vanvittig langt utover plenen i nattemørket, og et baklengssmell mot slutten for å nevne noe. Jepp. Blir muligens ta et gjensyn på en annen tid av døgnet en gang. Men ikke med det første.

Link to comment
Share on other sites

 

Akk, savner den tiden jeg hadde mulighet til å slippe det jeg hadde i hendene, og dra til Tromsø på filmfestival. Jeg gjorde det aldri, men jeg hadde iallefall muligheten.

Enig, skulle gjerne gjort det for første gang selv.

Link to comment
Share on other sites

 
  • 2 months later...

På tide med en aldri så liten bilderunk her:

 

 

http://i.imgur.com/xiGOH.jpg

http://i.imgur.com/TIFQK.png

 

http://i.imgur.com/K6qpK.jpg

http://i.imgur.com/j1HXs.jpg

http://i.imgur.com/FNZyC.png

http://i.imgur.com/QDUxB.png

http://i.imgur.com/Bbbii.jpg

http://i.imgur.com/DH2Ul.jpg

http://i.imgur.com/lZyih.png

http://i.imgur.com/nXLLE.png

http://i.imgur.com/EgvzO.png

http://i.imgur.com/wHBOR.png

Bildene er hentet fra Poll (2010), den siste filmen til Chris "Vier Minuten" Kraus. Vel verdt en titt for det nydelige fotoarbeidet alene. Det skader dog ikke at historien også er bra utført.

Link to comment
Share on other sites

 

Fine bilder, spesielt cello-eksplosjonen var et blinkskudd. Ser ut som han med kameraet har lånt badebuksa di. Hvordan vil du rangere den i forhold til Vier Minuten?

 

I andre nyheter så jeg Ulrich Köhlers siste, "Schlafkrankheit". Litt skuffa. Interessant premiss, men kom liksom ikke ordetlig i mål med opplegget. De beste scenene hadde flodhest. Tror han skal lage film i Tyskland i stedet, her (i Afrika) ble det ikke helt 100% døsig Berlinskolestemning.

Link to comment
Share on other sites

 

Vel, Vier Minuten er nok hakket bedre rent fortellerteknisk, noe som ikke minst hjelpes godt av at samspillet mellom Bleibtrau og Herzsprung slår gnister. Fotomessig likte jeg dog Poll bedre - som skjermdumpene over viser er dette rene sukkertøyskålen visuelt, bare se på den spektakulære kåken til heltinnens far.

Om man skal anføre noe negativt er det at filmen ville tjent mye på å ha blitt strammet inn en del - særlig i det altfor drøyende sluttpartiet merkes dette. Allikevel skildres et såpass unikt miljø at interessen holdes oppe gjennom det hele, og hovedrolleinnehaver Paula Beer sin innsats er det ikke noe å utsette på. Filmmusikken er også flott. Summa summarum, vel verdt å se.

Link to comment
Share on other sites

 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
  • Create New...