Jump to content

Fotokunst


Uruloki
 Share

Recommended Posts

Siden Bills tråd om billedkunst begrenser seg til maleri, tegning og kullstift, kan fotokunsten få en egen tråd. Det er vel kanskje relevant å spørre om foto er kunst? Uttrykksformen har jo kjempet for å få denne betegnelsen, og er vel også i dag sett på som "mindre verd" enn et maleri som er håndlaget strøk for strøk og så videre.

 

Uansett, her kan man diskutere litt rundt dette, og poste sine favorittfotografier. Jeg setter ikke noen begrensninger for fotomanipulasjon, montasjer, gråsonen mellom fotografi og ikke-fotografi, og slike ting. Men det burde jo inneholde en viss grad av stillbildefotografi. Folk får selv definere grensene for hva de synes er et foto.

 

Morten Krogvold-bilder er ikke tillatt i denne tråden.

 

 

Jeg kan jo poste noen bidrag for å dra det litt i gang. Prøvde å komme på en slags "favoritt", men det ble vanskelig. Så da blir det heller et lite knippe bilder jeg liker godt, fra tre allmennkjente fotografer. Litt standardvalg til å starte med. Så kan jeg komme tilbake med mer etter hvert som jeg kommer på det.

 

 

Steve McCurry

 

http://img510.imageshack.us/img510/9783/mccurrycg2.jpg

 

 

 

 

Henri Cartier-Bresson

 

http://img517.imageshack.us/img517/5598/cartierbressonhyeresqy7.jpg

 

 

 

 

Joel-Peter Witkin (som jeg kan se for meg passer Svanks smak)

 

http://img521.imageshack.us/img521/2302/witkinsf0.jpg

Link to comment
Share on other sites

 
  • Replies 83
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

 

Ja, Witkin er en spesiell type.

 

 

http://img502.imageshack.us/img502/3413/wiktin2dk1.jpg

 

http://img183.imageshack.us/img183/4794/witkin3am2.jpg

 

http://img201.imageshack.us/img201/664/witkin4jr6.jpg

 

http://img116.imageshack.us/img116/3923/wiktin5gs7.jpg

Link to comment
Share on other sites

 
 
Jeg synes i alle fall at det er det, så lenge det ikke har noe annet mål (illustrasjonsfoto, reportasje etc). Jeg har foreløpig ikke så mye å komme med i denne tråden, må gjøre litt research først siden jeg er forholdsvis dårlig til å huske navn på fotografer jeg liker.
Link to comment
Share on other sites

 
Hæ? Eg trudde foto hadde blitt rekna for å vere ei fullverdig kunstform i lang, lang tid allereie? Er det nokon som stiller spørsmålsteikn ved dette i dag?
Link to comment
Share on other sites

 
Det har jo vært temmelig allmennakseptert som kunstform i en god stund, ja, men det er nok en kunstform som ikke alltid "slår like godt an" for folk flest. I mine øyne i hvert fall. Fotokunstnere er som regel de som har hardest kår, lavest inntekt med andre ord, og jeg synes det står i stil med min oppfatning av fotografiets posisjon i dag. Nå som det er blitt så utrolig tilgjengelig og alle kan ta greie bilder med hva som helst, føler jeg at fotokunsten ikke blir satt like pris på. Mange tenker kanskje "dette kunne jeg også gjort", noe som trolig ikke er sant, men et maleri og lignende er litt fjernere fra normale menneskers evner. Og dermed er det kanskje lettere å bli... imponert over det. Siden ens egne evner ikke strekker til å lage noe "tilsvarende". Fotografiet har jo en høy stjerne i reportasjeformål (som i mine øyne også går under "kunst", derav valgte jeg å poste "Afghan Girl" her) og slik, rørende bilder av barn i Afrika og alt sånn, men rene kunstfotografier er kanskje ikke det mest aksepterte? Vel, for å gjøre det enkelt, hvor mange har fotokunst på veggen kontra malerkunst?
Link to comment
Share on other sites

 

Lite fotokunst på veggen. Men aksepterer det som kunstform. På den annen side: kunst i seg selv har ikke den store verdien.

 

Liker når kunstformene gjør det de er veldig gode på. Fotografiet er veldig bra med spesielle øyeblikk.

 

Som i Luo Dans "Actor awaiting his entrance"

http://img375.imageshack.us/img375/3519/actorawaitinghisentrancat3.png

Link to comment
Share on other sites

 

Flott bilde! Endelig et bidrag.

 

Liker når kunstformene gjør det de er veldig gode på. Fotografiet er veldig bra med spesielle øyeblikk.

Du hadde nok vært på bølgelengde med den ene læreren min på folkehøgskolen akkurat her. Han jabbet alltid i vei om at vi måtte bruke fotografiets særpreg, som ikke andre kunstformer har ("øyeblikket", dybdeskarphet, realisme, troverdighet, osv). Greit nok det, men jeg synes fotografi kan være vel så, om ikke enda mer interessant når man bruker det til å gjøre ting som ligger veldig langt fra fotografiets opprinnelige "styrker". Som f.eks å etterligne maleri.

Link to comment
Share on other sites

 

Noen favoritter:

 

http://www.only-sleeping.com/gursky/maydayII.jpg

 

http://i.timeinc.net/time/daily/special/photo/inferno/rwanda1.jpg

 

http://web.ncf.ca/ek867/coburn.pound.jpg

Link to comment
Share on other sites

 
http://i.timeinc.net/time/daily/special/photo/inferno/rwanda1.jpg

James Nachtwey, ja. Også blant mine favoritter. Har du sett War Photographer? Hvis ikke, burde du absolutt gjøre det. Meget interessant dokumentar. Har hatt en del diskusjoner rundt fyren, mange (blant annet nevnte folkehøgskolelærer) synes han tydeligvis er en sensasjonalist. Noe jeg ikke er enig i, selv om han definitivt er en kald og kynisk fyr, men det må man kanskje være/blir man etter så mange år i en slik tøff bransje. Han har jo sett mer jævelskap enn de fleste.

 

Uansett, én av mine Nachtwey-favoritter:

 

http://img512.imageshack.us/img512/6205/sovocopyrightphotojamesmv7.jpg

 

 

Poster også to bilder av Sebastião Salgado, som bærer mange likheter med Nachtwey. Salgado er også en problematisk fotograf for mange. Han bruker jo en meget gjennomtenkt estetikk i sine bilder, og skildrer som oftest de verste situasjoner, sult, død og hva som verre er på en veldig vakker måte. Mange synes tydeligvis dette gapet mellom estetikk/innhold er upassende og kvalmende, men jeg er også her uenig. Lidelse kan også skildres vakkert (ikke ment som en emo-uttalelse), synes jeg, og der mange mener estetikken fremmedgjør personene som er avbildet, og deres lidelser, ja, gjør dem nesten til dokker eller statister, synes jeg heller at det gir dem verdighet. Noe jeg ikke finner igjen i alle "skitne" bilder av døende barn i Afrika og andre forferdeligheter.

 

 

http://img49.imageshack.us/img49/580/salgadocoversjy5.jpg

 

http://img49.imageshack.us/img49/3260/35salgadoqo2.jpg

Link to comment
Share on other sites

 

War Photographer er sett ja. Fin film, selv om fyren virker litt kald og fraværende. Tror dog virkemidlene brukt i filmen forsterker det inntrykket på mange måter.

 

Salgado er digg. Fantastisk godt gjort å skape vakre bilder ut av forferdelige situasjoner. Da blir det mer kunst enn en ren dokumentasjon. Komposisjonene er jo på et enormt høyt plan.

 

http://rataplas.files.wordpress.com/2008/03/sebastiao-menino-e-arvore.jpg

http://atuleirus.weblog.com.pt/arquivo/sebastiao_salgado.jpg

 

 

Ellers liker jeg Bruce Gilden innen gatefoto. Har prøvd det litt selv, og det er beinvanskelig å skyte fra hofta eller tørre å gå rett opp til folk og knipse. Han er jo berømt for å gjøre nettopp dette, og uttrykket på ansiktene til folk blir noen ganger fantastisk.

 

http://www.hipshots.co.uk/images/gilden2.jpg

http://bp3.blogger.com/_JGHpF-OELjs/R2JXkuulwII/AAAAAAAAAG4/reoR3ct5T9M/s320/NYC16398.jpg

Link to comment
Share on other sites

 
 
 

Det er et eksepsjonelt bilde, ja.

 

"Chemical sprays protect this fire fighter against the extreme temperatures. Greater Burhan Oil Field, Kuwait, 1991."

Link to comment
Share on other sites

 
Greit nok det, men jeg synes fotografi kan være vel så, om ikke enda mer interessant når man bruker det til å gjøre ting som ligger veldig langt fra fotografiets opprinnelige "styrker". Som f.eks å etterligne maleri.

Hadde vært interessant å se noen gode eksempler på dette.

Link to comment
Share on other sites

 
Hadde vært interessant å se noen gode eksempler på dette.

Jeg orker ikke å grave frem noen eksempler akkurat nå ("aha!" tenker vel du da), men det var mer ment som en innvending på at uttrykksformer er meget interessante når de prøver å gå utover sine egne rammer (jeg tviler vel på at du er uenig). Med andre ord, droppe disse åpenbare "styrkene" (igjen; "øyeblikket", dybdeskarphet, realistisk avtegning, dokumentasjonsaspektet, osv), og f.eks etterstrebe kvalitetene til et abstrakt maleri. Det blir jo litt det samme som at Tarkovskij lager sjangerløs sci-fi ved å fjerne de vanligste særpregene i Stalker.

 

Uansett, skal rope ut om jeg kommer over noen eksempler som skildrer det jeg mente bedre.

Link to comment
Share on other sites

 

Nei, sjanger er jo ikke det samme som kunstmedium. Uansett sjanger, lager Takovskij film, via sin egen forståelse av hva som er filmmediets styrker. Så at du kjøpte Sculpting in Time, mye interessant der. Når han blander inn dikt, malerier eller klassisk musikk, var det etter utsagn å få kunstformen til å "vokse opp raskere", ved å relatere den til andre kunstformer.

 

Jeg tror kanskje det er feil å blande "mediets uttalte styrker" med en tradisjonell, konservativ holdning. Det er jo ikke "avlegs" å vise biter av tid i film heller, selv om det har vært ansett som en styrke i over 100 år. Så om man utvikler fotomediet med sære eksponeringsvalg, etterarbeid eller annet, er det jo fortsatt øyeblikk og dokumentasjon. Realisme er i en helt annen kategori, det har man jo til all tid lekt med, i alle medier.

 

Jeg spør mest fordi jeg er interessert, har ikke noe særlig oversikt over fotokunsten. Og du driver jo med dette, så her har vi kanskje en brønn.

Link to comment
Share on other sites

 
  • 4 weeks later...
Jeg lovet meg selv å svare på denne for 3 uker siden. Men nå som jeg har hatt det i tankene i 3 uker, må det jo bli bra! Når det en gang kommer. Beklager, skal ikke la tråden dø ut, men jeg har ikke funnet tid til et verdig svar enda.
Link to comment
Share on other sites

 
 
 
Jeg lovet meg selv å svare på denne for 3 uker siden. Men nå som jeg har hatt det i tankene i 3 uker, må det jo bli bra! Når det en gang kommer. Beklager, skal ikke la tråden dø ut, men jeg har ikke funnet tid til et verdig svar enda.

Jeg kan knapt vente. Dette blir knall!

Link to comment
Share on other sites

 
  • 2 weeks later...
 

Anbefaler også at alle går inn og ser på videoen som ligger ute på http://vincentlaforet.com/

 

Vincent Laforet har lagd den videoen med det nye fullframe DSLR som Canon kom med, 5D markII, som kan filme i full HD. Kvaliteten er helt sinnssykt, og det hviskes mye om revolusjon. RED hadde visst trukket tilbake alt de hadde sagt om et nytt kamera (Scarlet eller noe?) som skulle komme med kommentaren "det har skjedd store forandringer i markedet og vi kommmer tilbake med noe stort".

Link to comment
Share on other sites

 
 
Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share


×
  • Create New...