Jump to content

Gråbein

Members
  • Posts

    42
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Gråbein
 
 
  1. http://home.no.net/wolfside/images/qzl.jpg
  2. Shit! Jeg mistenkte Tarkovskij allerede ved første bilde men kom ikke på noen film hvor hesten m/ omgivelser så slik ut. Men på 3. bildet burde jeg tatt det. Jaja.
  3. Jau, har lest endel av bøkene til Murakami. "Norwegian Wood", "Dance, dance, dance", "Sputnik sweetheart". Liker de godt. Jeg har litt problemer med å skille de fra hverandre - syns de ofte tar opp mye av de samme tema, fortellerstemmen er også ganske lik fra bok til bok, men det er et godt univers å befinne seg i. "Kafka on the shore" skiller seg ut. Noe av det beste jeg noensinne har lest. Her blander han vestlig og japansk kulturell innflytelse til noe nytt. Realistisk og magisk. Ei bok som garantert henger lenge i.
  4. Dogmefilmen "The King is alive"?
  5. Takk! Ikke sonefri spiller ennå. Kommer til å kjøpe en innen et par måneder, nettopp pga Criterion sine lekre utgivelser. Generelt foretrekker jeg dvd'er man slipper lete etter en bestemt spiller for å se.
  6. Det kan virke som om det meste allerede er utgitt ut på dvd men noen ganger finner man ikke det man leter etter. Denne tråden tenkte jeg vi kunne bruke til å etterlyse dvd-utgivelser og forhåpentligvis få svar fra noen som vet mer enn oss selv. R2 / R0-utgivelser jeg savner: Dusan Makavejev's "Sweet movie". (Noen som har sett den i andre regionsutgivelser?) En annen er "The little girl who lives down the lane".
  7. Godt tips forresten, Mannen uten minne fortjener et gjensyn. Da prøver vi oss med denne - i hvilken film finnes dette vakre bildet? http://home.no.net/wolfside/images/jaha.jpg
  8. Tipper Kaurismäki. Mannen uten minne.
  9. Noen ganger er det vel greit at det ikke er så innmari vrient heller. Så hjalp det vel også at jeg faktisk satt og så på The Big Lebowski da jeg surfet forbi denne. Så.., hva med: "Gartneren gjør karriere"
  10. Bare for å ha sagt det: Krøll blir det uansett. Ekstremt mye av det jeg - og sikkert dere andre også - leser, både filmstoff og annet, er på engelsk, og de har en litt annen transripsjon enn oss. F.eks Y endel tilfeller der vi bruker J, Ch der vi har Tsj, Sh der vi har Sj osv.
  11. Norsk Språkråd har samlet reglene her og ei liste over transkriberte russiske egennavn her. (Navneliste sortert etter kyrillisk stavemåte her)
  12. Riktig. PS. Tittelen jeg hadde satt på denne var rimelig intetsigende & corny, men det var jaggu den originale norske tittelen også: Døden bak rattet.
  13. Ikke Death Race 2000 heller, wertoi. Filmen jeg tenker på ER et kappløp - men mer mot klokka. Og den er lagt til sin samtid.
  14. Jeg har sett Match Point(2005), en litt uvanlig film fra Woody Allen. Både sosial og geografisk plassering skiller den fra den gjengse Woody Allen-filmen, fikk snarere assosiasjoner til Gosford Park enn til hektiske Manhattan. Du kan høre pengene: det knirker i store, mørke tregulv, det smeller dempet i dører på dyre biler. Dialogen er snaubarbert for de vanlige kjappe, newyorkske vittigheter og ordveksling, ordet "psychiatrist" blir bare nevnt en eneste gang, mens begjæret (om mulig) er enda mer sentralt. Og iallefall mer alvorlig. Foto og klipp er med på å holde et langsomt tempo. Noen av filmene hans kan virke som om de blir til mens de lages men denne er definitivt ikke blant de. Filmen endrer karakter fra lykkejeger-modus til thriller-med-en-vri men i filmens slutt hører du ekko fra åpningscenene. En bra film.
  15. Nei, ikke den heller. Hint: Kiddo er inne på riktig ti-år. Og et segment av en nylig lansert og mye omtalt kinoforestilling sies å være en slags hyllest til bl.a. denne.
  16. Plagierer Postens gamle slagord: Bilen skal frem!
  17. En av mine favorittforfattere - Kurt Vonnegut - døde 11. april, 84 år gammel. Han likte sine filterløse Pall Malls og sa en gang at røyking var 'a classy way to commit suicide'. Men til sutt var det skadene etter et stygt fall som var årsaken. Holder Cats Cradle som den beste han skrev.
  18. Tja, hva kan man si? Jeg sitter ikke inne med spesielt gode kunnskaper om norsk filmhistorie men jeg syns det er et interessant tema du tar opp Svankmajer. Hva liker vi av norsk film da? I mangel av fugleperspektiv: Jeg ble kinovanker på syttitallet og til langt innpå åttitallet hadde jeg den samme beklemmende følelsen hver gang jeg hadde sett en norsk film, den med at dialogen var for "litterær", for lite muntlig og altfor teatralsk fremført (folk snakker ikke sånn!). Såpass sjenerende at den brøt filmillusjonen og kom iveien for den flytende sammenhengende innlevelsen i fortellingen. Olsenbanden var faktisk et hederlig unntak. Kanskje fordi ambisjonene var lagt et hakk lavere? Eller forventningene? Seinere kom Orions Belte som var en en jeg likte. Og Veiviseren - fullstendig blotta for jåleri. Norges beste film gjennom tidene! (?) Filmene til Wam & Vennerød skulle jeg gjerne likt - de handlet om slike som meg - frie anarkistiske sjeler som stanger hue' i veggen. Fri sex! Fri hasj! Sjampis til folket! Men altså med kraftig bismak.. På nittitallet ble de Gode Filmene flere, deriblandt Bent Hamer sine. Og etter tusenårsskiftet syns jeg det er blitt bra, nå avfeies ikke filmer lengre kun fordi de er norske. De kan kritiseres og vurderes på lik linje med filmproduksjon fra resten av verden. Historisk sett da? Jeg har sett noen av Edith Carlmars filmer (f.eks. Ung flukt) som er helt ålreite, samme med Skouens Ni liv. Og så er jeg svak for komediene på femtitallet, Støv på hjernen, Sønner av Norge, Vi gifter oss osv.
 
×
  • Create New...