Jump to content

Mats

Members
 • Posts

  408
 • Joined

 • Last visited

About Mats
 
 
 • Birthday 01/25/1978
 

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.filmklubb.com
 • ICQ
  0
Contact Information
 
   

Mats's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputation

 1. Long time, no see. Ble bare en topp-50 liste grunnet kort tid og generell latskap, men det får duge. En regissør, en film. For å gjøre det litt enklere for meg selv. I prioritert rekkefølge: Zerkalo (Tarkovsky) Persona (Bergman) Tokyo Story (Ozu) L'Avventura (Antonioni) Sunrise (Murnau) Fellinis 8 1/2 (Fellini) Au Hasard Balthazar (Bresson) Werckmeister Harmoniak (Tarr) My Life to Live (Godard) Written on the Wind (Sirk) Idi i Smotri (Klimov) Casablanca (Curtiz) Dekalogen (Kieslowski) Himmelen over Berlin (Wenders) Stroszek (Herzog) La passion de Jean d'Arc (Dreyer) Ikiru (Kurosawa) City Lights (Chaplin) The Maltese Falcon (Huston) Last Year In Marienbad (Resnais) The Red Shoes (Powell and Pressburger) Citizen Kane (Welles) Sunset Blvd (Wilder) Days of Heaven (Malick) Beauty and the Beast (Cocteau) The Exterminating Angel (Bunuel) Generalen (Keaton) Grand Illusion (Renoir) L'Atalante (Vigo) Jules et Jim (Truffaut) McCabe & Mrs. Miller (Altman) Picnic at Hanging Rock (Weir) Raging Bull (Scorsese) My Neighbor Totoro (Studio Ghibli) Last Tango in Paris (Bertolucci) Ugetsu (Mizoguchi) Vertigo (Hitchcock) Woman in the Dunes (Teshigahara) Do the Right Thing (Lee) Rome, Open City (Rosselini) Pandoras Box (Pabst) Barton Fink (Coen) Eraserhead (Lynch) It's a wonderful life (Capra) Le Samourai (Melville) A Woman Under the Influence (Cassevetes) Stranger Than Paradise (Jarmusch) La Pianiste (Haneke) Happy Together (Wong Kar-Wai) Singin' in the Rain (Kelly/Donen)
 2. Skal love å ikke psykoanalysere deg i hjel. Lite vin før filmen, kanskje desverre, den hadde muligens funket bedre da? Jeg ser godt hva filmen forsøker å gjøre og den gjør jo det på en god måte - den framstiller denne klamme gruppegreia veldig greit og gjør den tydelig - men hva så? Hva vil den med å vise det fram? "Alle" vet jo at sånn er det og sånn er vi? Eller var det et newsflash for noen? Jeg skjønner ikke helt hva det er med denne filmen som skal være så innmari spesielt, jeg. Mulig jeg er treg. Har forøvrig sett "Mann som hater kvinner" siden sist, i går nærmere bestemt. Overraskende bra film. Ikke lest bøkene, men jeg syns den holdt seg godt gjennom 2.5 time og selv om det ikke er en film jeg kommer til å huske for noe spesielt, så var det solid håndtverk og lite fiks-fakserier. Thumbs up. Alex: går det an å ikke bli sjarmert av La Belle et la bête (Jean Cocteau, 1946)? Jeg elsker filmen, jeg, til tross for dens skavanker og skjevheter.
 3. Javel? Du må gjerne fortelle meg noe om hvorfor du syns det. Jeg kjeda meg, skjønte ikke hvor han ville (annet at han sikkert ville vise fram noe om hvor vanskelig det er å være i verden og hvor tomt det kan være, men ærlig talt da??!) og jeg ble mest irritert. Dog, jeg så den på Klingenberg og fikk drukket ett godt glass vin (eller, for å være ærlig, 3-4 flasker vin) med en god venn etterpå som var helt enig med meg. Så, jeg (som er psykolog) og kompisen min (som er psykodramaregissør) sier at filmen suger. Da må det jo være sånn?
 4. Forkjøla og det er irriterende. Enda mer irriterende at jeg er forkjøla og singel. Hvis det er en gang det er virkelig greit å være samboer, så er det når man er sjuk. Nå sitter jeg å ser på psykoanalytiske roundtable-discussion på YouTube, spiser Ibux som drops og skyller nedpå gul saft. Ikke får jeg sove, heller. Psatan.
 5. Jeg er borte fra forumet et par mnd og dere begynner å diskutere NLP. Oh well. NLP er, tildels, basert på anerkjent solid forskning og delvis på mer spekulative ting. Jeg mistenker at det har slått rimelig godt an fordi bøkene innenfor NLP som oftest er skrevet i et rimelig greit språk som ikke krever at du har en lang utdanning for å forstå det. En av psykologene jeg jobber med har en eller anna utdanning innenfor det, men jeg vet ikke hva han bruker eller ikke i praksisen sin. Det å lese mennesker er ikke så vanskelig hvis du først har litt trening og teori med deg - det er tross alt det psykoterapeuter gjør på daglig basis. Sånn sett tror jeg at folk hadde blitt overrasket over å se gode terapeuter i sving, det er rimelig imponerende hva de klarer å hente fram og å dedusere seg fram til fra lite informasjon. Men; grunnlaget for det handler jo om en solid utdanning og et solid teorigrunnlag koplet opp mot erfaring - og det er uansett et stykke unna tankelesing . Og mye av i hvert fall den teorien jeg leser og forholder meg til er nok omtrent like uforståellig for hvermansen som om jeg skulle plukke opp en avansert bok om maskinkode eller kvantefysikk (hvilket illustrerer poenget mitt om NLP i første avsnittet ganske greit, ser jeg).
 6. Den der svenske filmen. De usynlig? De Utrolige? De Uartikulerte? De Uferdige? Husker faen meg ikke hva det heter engang og det sier vel litt om filmen. En sånn tre-fire novellehistorier i en film og ingen av dem var spesielt gode. Gus van Sant på tomgang?
 7. I'm back. Ok, kanskje ikke Freud, da. Men kanskje nært nok?
 8. Malteserfalken på Plankefilm, Filmklubben i Fr.stad. Fremdeles en utsøkt film som står til 21 poeng i stil. Jeg blir nesten mer og mer imponert for hver gang jeg ser den.
 9. Det å tenke klinisk depresjon og behov for medisinering etter mindre enn en uke med dårlig søvn er vel å trekke ting litt langt, spør du meg. Det får da være grenser på hva som skal sykeliggjøres og det at livene våre går opp og ned og humøret likeså, er sunt og naturlig. Jeg vil tro at de fleste mennesker med noen år på baken har gjennomlevd en del søvnløse netter og drøye dager på jobb - uten varige mén.
 10. Zopiclone er avhengighetsskapende. Uansett en dårlig medisin hvis den må brukes i mer enn 2-3 uker - da miste den effekten, folk har en lei tendens til å ta mer av det og problemene forverres når de prøver å slutte. Men som brukt i korte perioder, funker det som bare gull. Søvnproblemer behandles uansett primært via søvnhygiene - legg deg og stå opp på samme tid, ikke drikk kaffe mindre enn 4 timer før du legger deg, hvis du ikke får sove etter 30 min, stå opp å gjør noe annet i stedet, styr langt unna alkohol som sovemedisin o.s.v.
 11. Sikkert for seint, men eg har lite å gjøre, er bakfull og litt for våken til å legge meg. La Notte: - Who wrote that? - You did. 8 1/2: Guido: I thought my ideas were so clear. I wanted to make an honest film. No lies whatsoever. I thought I had something so simple to say. Something useful to everybody. A film that could help bury forever all those dead things we carry within ourselves. Instead, I'm the one without the courage to bury anything at all. When did I go wrong? I really have nothing to say, but I want to say it all the same. Chinatown: Loach: What happened to your nose, Gittes? Somebody slammed a bedroom window on it? Jake Gittes: Nope. Your wife got excited. She crossed her legs a little too quick. You understand what I mean, pal? Ida Sessions: Are you alone? Jake Gittes: Isn't everybody? Malteserfalken: Spade: I hope you're not letting yourself be influenced by the guns these pocket-edition desperadoes are waving around, because I've practiced taking guns from these boys before; so we'll have no trouble there. Kasper Gutman: The best goodbyes are short. Adieu. A Matter of Life and Death: Conductor 71: One is starved for Technicolor up there. Closer: Dan: Everybody wants to be happy. Larry: Depressives don't. They want to be unhappy to confirm they're depressed. If they were happy they couldn't be depressed anymore. They'd have to go out into the world and live. Which can be depressing. Larry: Have you ever seen a human heart? It looks like a fist, wrapped in blood! Go fuck yourself! You writer! You liar! A Praire Home Companion Dusty: Why do they call it PMS? Because Mad Cow was already taken. Yolanda Johnson: How about just a moment of silence? Garrison Keillor: Silence on the radio... I don't know how that works. Garrison Keillor: The penguin joke? Two penguins are standing on an ice floe. The first penguin says, you look like you're wearing a tuxedo. The second penguin says, what makes you think I'm not? Grizzly Man Werner Herzog: I believe the common character of the universe is not harmony, but chaos, hostility, and murder.
 12. Hm, denne debatten hadde jeg omtrent glemt. Ufint av meg, egentlig. Poenget mitt tror jeg kan oppsummeres slik: jeg tenker på genetikk og arv som potensialer, men ikke som deterministiske størrelser. Og avhengig av hvilken kultur, i bred forstand, vi fødes inn i, vil våre muligheter til å realisere disse potensialene være begrenset/annerledes - mine muligheter for selvrealisering er noe ganske annet enn en mann på min alder i Uganda, f.eks. Men jeg tror også at den mannen i Uganda vil finne sine måter å realisere sine potensialer på, innenfor de rammene og kontekstene vi har. Et interessant spørsmål når det gjelder hjerner og kvinner/menn er hvordan vi forstår transseksuelle - i.e. mennesker som er født inn i feil kropp. Så vidt jeg har lest, uten at jeg har lest mye om det, er hjernen til dette mennesket lik (i størrelse f.eks.) som det kjønnet han/hun er født inn i. Samtidig er det jo et veldig sterkt ønske om å være et annet kjønn tilstede - det er interessant hvor sterkt det behovet for å skifte kjønn er. Jeg tror ikke på instinkter som i en freudiansk forstand. Det gir vanskelig mening og det er vanskelig å forklare en rekke fenomener utfra en slik instinkt-teori. Et annet spm om kjønn/kultur vil gjelde psykiske lidelser - det er, tross alt, påfallende lite variasjon i psykiske lidelser mellom kjønnene - og de variasjonene som er, kan enklest forklares ut fra kulturelle faktorer. Hvis den evolusjonistiske tankegangen du presenterer, Svanky, holder mål ville man vel forventet at det var adskillig større variasjoner i hvordan angst framstår hos menn kontra kvinner? Hjernen er lateralisert, i hvert fall når den er ferdig utviklet. Men den er også ekstremt plastisk, små barn kan miste rimelig store deler av hjernen og likevel funger omtrent optimalt fordi muligheten for å endre på strukturer og sammensetninger av nevroner er stor. Til sist: menn og kvinner forstår ikke hverandre? I så fall ville det vært omtrent umulig å gjøre jobben min - jeg er mann og jeg jobber i stor grad med (unge) kvinner som har vært utsatt for overgrep, traumer, neglekt og svikt. Jeg opplever vel mer at det som står i veien for forståelse oftere er en manglende vilje til empatisk innlevelse og dårlige (og dermed mislykkede) forsøk på å genuint lytte til hva mennesker egentlig snakker om. At kvinner er mer følelsesmessige logiske er jeg også uenig i - i den kvinnekulturen vi har i store deler av den vestlige verden er det mer akseptert at kvinner snakker om følelser enn menn. Samtidig er det min erfaring at kvinner ikke nødvendigvis har noe mer kontakt med eget følelsesliv enn menn, de bare snakker mer om det. Det å jobbe med menn og kvinner i en terapeutisk sammenheng kan være frustrerende forskjellig og skremmende likt. I bunn og grunn tror jeg vi opplever de samme følelsene, de samme reaksjonene på de samme situasjonene - det er mer det språklige uttrykket som er annerledes. Med kvinner kan du, som oftest, i større grad snakke om følelser, med menn må du i større grad og oftere jobbe med konkret og handlingsorientert. Men selv det er en stereotypi. Så nei, jeg tror ikke på at evolusjonen har formet oss så jævla beinhardt. Jeg tror heller vi har overlevd og kommet oss så langt som rase fordi vi er tilpasningsdyktige og fordi er sammensatt på en slik måte at vi kan erverve oss den informasjonen vi trenger for å tilpasse oss det miljøet vi blir født inn i - men i en slik sammenheng ville en for stor endring som følge av evolusojon heller være et hinder, enn en fordel - vi ville endt opp med at vi var tilpasset et miljø som ikke hadde eksistert på flere hundre år (og ja, noen mener jo at vi er det, noe som for meg er en eksotisk ide, sånn i beste fall).
 13. Jeg har jo Mac. Og nå har jeg også Squeezebox, som jeg kjøpte fordi jeg ville ha radio. Også kjøpte jeg en Wireless Range Extender, (heretter WRE) fordi jeg bruker det trådløse nettet til husverten og det signalet er noe svakt hos meg, så jeg trengte å forsterke det. Han bruker forøvrig PC, så jeg vil tru at den trådløse rutern hos han er satt opp med tanke på PC. No har eg faen i helvete meg brukt mesteparten av dagen på å krangle opp den forbainna WRE'en sånn at den i hvert fall klare å sende signalet videre og mac'en min tar i mot signalet uten at det dukke opp noen nye IP-adressa og kuke alt til. Så eg har et fint trådløst nett i leiligheta mi som virke rimelig stabilt og greit og det er jo en solid forbedring. Før jeg går videre, la meg fortelle dere om hvordan jeg har gjort det tidligere med nett (jeg har ikke brukt det trådløse til husverten fordi det har vært så svakt): jeg har kopla opp Mac'en på nett via mobil. Funker som gull. Stabilt og greit, kom meg opp i nesten 1Mbit ned i hastighet og 300kB opp, noe jeg var rimelig fornøyd med. Kosta bare en 100-lapp i mnd også via Chess, da kunne jeg gå bananas med det mellom 1700-0800, helger og helligdager. Så den første uka jeg hadde Squeezebox (og ikke fått den WRE enda) så kopla jeg sammen alt med kabel fra mobil til Mac og ethernet fra Mac til squeezebox - da fikk jeg radio på Squeezeboxen og kunne spille av musikk og alt var sånn sett fint - men det var jo en del kabling, da. Så nå har jeg et trådløst nett som både Mac'en og Squeezeboxen finner og nå kan de to kommunisere trådløst og jeg spiller musikk i anlegget mitt fra Mac'en til Squeezeboxen og så til forsterkerne mine. Tøft. Men.. jeg får ikke til å bruke radio, POP/IMAP til AppleMail min, får ikke koplet meg opp på nettradio selv på Mac'en og jeg er generelt sett sur, forbanna, noe bakfull og drittlei. Ka faen er det jævla problemet no da? Det er jo umulig for meg, som ikke er en racer på sånne her ting, å feilsøke på det - WRE'en sier at alt er ok, nettet funker jo fint og stabilt og rimelig raskt, men nokka skjer som eg ikke har kontroll på og ikke ane ka eg skal gjøre med. Og eg blir så jævla frustrert over sånne ting. Og det vise til det eg syns er hovedproblemet med data: eg har verken peiling nok og det er ikke transparent nok til å at eg klare å skjønne kor feilen ligg og ka eg kan gjøre med det. Koffer oppstår sånne feil? Ka er den her feilen? Kor skal eg begynne å leite? Eg vil jo bare ha radio på Squeezeboksen! SAAATAN kor eg HATE datamaskina av og til. Møkk og lort og fandens jævla vegglus alt samma. Skal faen meg gå tilbake til steintavler.
 14. Jeg liker nå Ebert, jeg. Syns han er litt som The Economist: det er rimelig tydelig når begge deler bikker over fra å rapportere eller intervjue eller hva den å gjør, til å mene. Og det er lett å skjønne hva han mener og jeg syns han kommuniserer generelt godt om hvorfor han liker den og den filmen (eller ikke gjør det) - og det gjør det greit for meg å vite noe om en film kan ha noe for seg for meg personlig.
 15. Jeg har sett Werckmeister Harmoniak. Jeg føler meg utslått. Makan. Tenk at folk lager sånn film. Da må det jo finnes håp?
×
 • Create New...